onsdag 21 juli 2010

Ásbyrgi Ekodalen

Solen skiner igen när vi vaknar. Effter frukost och en kaffe till mamma och pappa så åker vi in i Ásbyrgi igen. Vi stannar till emellanåt för att kolla ekot. Längst in parkerar vi och går stigen till Bótnstjörnin, tjärnen vid dalens botten. Det är helt sagolikt vackert, berget reser sig skyhögt och rakt upp runtomkring oss. Tjönin är spegelblank och det grunda vattnet klart men ser grönskimrande ut. Det simmar ankor i tjärnen som dyker hela tiden. Ljudet är magiskt. Det blir små ekon av alla fåglars ljud och det skapar en särstak mystik. Det flyger större fåglar i luften och de skriker till ibland och deras eko blandas med ankornas. När vi går upp på en höjd vid tjörnin ser vi att det även simmar fiskar i vattnet.










Vi går den mjuka stigen mellan de låga björkarna ut till parkeringen igen. Eftersom vägen via Dettiforss är så dålig bestämmer vi oss för att köra heden över fjället till Þórshöfn och över Vopnafjörður tillbaks till riksväg 1. På kartan ser det ut att vara en fin väg. Verkligheten är grus och branta serpentinsvängar. Men så vacker att det inte gör någonting. Vi stannar till i Vopnafirði och köper glass. Affären är liten och har få varor. Det rymms ett Systembolag i lokalen också och den lilla hörnan är öppen en timme varje dag.
I Egillstaðir stannar vi och bunkrar upp för kvällen och resdagarna med båten. Det finns en Bonusbutik som tur är så det blir inte så dyrt. Sen åker vi vidare till badet. Det är fullt eftersom vädret är på topp. Barnen njuter av att äntligen efter den långa bilresan kunna sträcka på benen och röra sig. Mamma njuter i potten.
Klockan går som vanligt fort. Vi spolar av bilen och fyller på med bensin och fortsätter sen över det sista fjället innan Seyðisfjörður. Dimmar kommer på toppen av fjället, den är iskall och det känns hela vägen in i bilen. Backen ner till stan är brant! När vi kommer ner och ser den proppfulla campingplatsen bestämmer vi oss för att försöka få plats på ett vandrarhem. Men det visar sig att stan är helt fullbelagd.







Sen på campingen visar det sig att man får tälta i backen bakom huset och där är det helt tomt. Vi får en toppenfin plats med utsikt helt själva.
Tältet kommer upp och grillen tänds och snart är hamburgarna grillade. Vi äter och går sen och lägger oss direkt. Fríða har svårt att somna och ligger och hojtar godnatt till alla. Speciellt till killarna för de fnissar varje gång de måste svara. Trots kylan ute är det fint i tältet när man fått dra upp duntäcket och ner buffen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar