onsdag 7 juli 2010

Den gyllene triangeln.

Idag har vi fått massor av luft! Vi har varit på en stormig turisttur, Þingvellir. Geysir och Gullfoss, dev det som kallas den gyllene triangeln.. Det blåste mycket även för att vara Island. Vi fick hålla hårt i barnen för att de inte skulle blåsa iväg.
Þingvallasjön

Penningagjá, en förkastningssprickavid Þingvalla.
Här glittrar mynten på botten när solljuset ligger på.

En annan förkastningsspricka, Silfra. Den är 40 meter djup på det djupaste stället. Vattnet är kristallklart då det pressas underifrån genom sanden upp i sprickan. Ca 4 grader varmt..! När man dyker i sprickan så börjar man i den djupa delen längst bort från sjön. Om man vill kan man dyka in i grottan som ligger under vägen. Då hör man ljudet av bilarna som kör ovanför. Man simmar längs höga raka bergsväggar och kommer till en sandbrant av vit sand.

Innan sjön endar sprickan i en lagun vars botten är täck med limegrönt sjögräs.






Vi fortsätter till Geysir. Egentligen är det Strokkur som som är den geysin som sprutar nu. Han är lillebror till Geysir som bara sprutar spontant om det har varit vulkanisk aktivitet i området. När vi kom år 2000 hade vi tur och fick se även Geysir. Men nu var det Strokkur som kämpade med att få upp vattenpelaren i blåsten.


Sist ut är Gullfoss. Det blåser förfärligt och vi får hålla de små barnen hårt i handen för att de inte ska blåsa omkull. Vattenfallet ryker och yr och vattnet ser utt att rinna åt fel håll, uppåt vid ena kanten.



På vägen hem igen stannar vi till vid Víti. En krater i den röda lavan med mörkgrönt vatten.


Dagen fick ett fint avslut i Grafavogslaugin med Oddny och fjölsk. Till kvällsmat blev det en god Dominos, för er som inte känner till det är det pizza, som fick ta plats i magen.. Nu sitter vi här i soffan belåtna och trötta i kroppen med en liten öl i glas...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar