tisdag 20 juli 2010

Vi lämnar Akureyri för resa mot Sverige

Vaknar ganska tidigt men orkar inte ta full fart med engång. Kaffe och tidning och så småtankar på hur det skall packas. Hansi kommer för att vinka av oss och vi kommer iväg vid halv tvåtiden. Vi stannar en snabb en vid Goðafoss och låter barnen sträcka på benen ochtitta på det mäktiga vattenfallet.

Vid Mývatn stannar vi och köper kleinur och mjölk. Inget av barnen är suget på att bada i „äggfisvattnet“ i Jarðböðin, norra Islands blåa lagun, så vi fortsätter. Vi stannar till vid ryk och pyset nedanför Krafla och går en snabb sväng där. Det har hänt en del sen sist för två år sen. Fler hålor börjar synas och ett helt nytt område till höger är inringat med stängsel.










Marken har alla nyanser och är som fina tavlor.


Sen kommer vägen till Dettifoss. På kartan ska det vara väg. Men i verkligheten är det en timmes långt tvättbräde. (Ny väg på G) Vi tvingas köra i 25-30 km/t. Bilen skakar och vi får hålla i alla saker som inte sitter helt fast. Heimir vill vända om ut på stora vägen men jag vill ju visa barnen Dettifoss och Ásbyrgi.

Till slut kommer vi äntligen fram till Forsen och går alla trapparona ner till kanten. Fantastiskt! Helt klart värt den knaggliga vägen.




Sen fortsätter vi mot Ásbyrgi , dalen med eko. Precis innan vi kommer fram kommer förstås molnen. Vi äter hamburgare och fisk på den lilla kombinerade bensinsstationen , butiken och restaurangen. Sen kör vi till nästa hus där vi betalar för en natt i tält. Vi tar en snabb sväng in i parken och provar ekot. Men klockan är mycket och tältet skall upp så vi kör tillbaks till campingplatsen och sätter upp tältet, åter lite bröd och lägger oss för natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar